Ziekenhuis

Kinderen uit regio moeten naar Groningen voor nieuwe therapie

Kinderen uit de Rotterdamse regio moeten voor protonentherapie, een nieuwe behandeling voor kanker, naar Groningen. Het protonencentrum in Delft, gebouwd in opdracht van onder meer het Erasmus MC, mag geen kinderen behandelen omdat het centrum zich niet in of naast een ziekenhuis bevindt, besliste minister Bruno Bruins (VVD) vorige week op advies van de Gezondheidsraad. Kinderen lopen bij een narcose meer risico’s dan volwassenen, daarom moet er een intensive care vlakbij zijn, besliste de minister. Protonentherapie is een relatief nieuwe vorm van bestraling, die nauwkeuriger en meer geconcentreerd op de tumor kan worden gericht. Dit zorgt naar verwachting voor minder schade aan het omliggende weefsel als gevolg van de bestraling. (NRC)