Potje voetbal op een ijsschots

Foto
Foto Marius Vågenes Villanger

‘Zeg, hebben jullie ooit gevoetbald op een ijsschots in de Noordelijke IJszee?”

Het idee kwam van een officier van de Noorse kustwacht. Met de NoCGV Svalbard, de enige ijsbreker die Noorwegen heeft, waren zo’n tachtig bemanningsleden onlangs twee weken lang aan de oostkust van Groenland. Ze stonden daar onderzoekers van het Noorse Institute of Marine Research bij, die in het gebied zijn om het aantal zeehonden in kaart te brengen. Dat is van belang voor het quotum voor de jacht. Zeehondenbaby’s worden in deze periode van het jaar, rond Pasen, geboren. De eerste paar weken gaan ze het water nog niet in; ze liggen op ijsschotsen en kunnen dus betrekkelijk makkelijk vanuit de lucht worden geteld.

Hoe dan ook. Niemand had ooit gevoetbald op een ijsschots in de Noordelijke IJszee. En deze was er perfect voor. Een bal hadden ze al mee, de doelen werden gemaakt van aan boord gevonden hout.

De twee mannen in de hoeken van de schots zijn speciale gewapende beveiligers, die op missies in het noordpoolgebied bescherming moeten bieden tegen ijsberen.

En als de bal het water in rolde, werd-ie er weer uit gevist met de ladder.