Opnieuw gewonden door geweld in Gazastrook

De betoging van zaterdag was een herdenking van de slachtoffers die een dag eerder vielen, bij de gewelddadigste botsing in Gaza in jaren.

Palestijnse demonstranten dragen een man weg die gewond is geraakt bij het geweld van zaterdag.
Palestijnse demonstranten dragen een man weg die gewond is geraakt bij het geweld van zaterdag. Foto Mohammed Saber/EPA

Bij grootschalige demonstraties in de Gazastrook zijn zaterdag opnieuw tientallen Palestijnen gewond geraakt. De gewonden vielen toen Israëlische troepen het vuur openden op de demonstranten die hen met stenen bekogelden. Een dag eerder was de Gazastrook al het toneel van de gewelddadigste botsing in vier jaar tijd.

Hoeveel gewonden er zaterdag precies zijn gevallen, is nog onduidelijk. Volgens het ministerie van Gezondheid van de Gazastrook gaat het om ongeveer 25 mensen, schrijft persbureau AP. Tegenover Reuters spreken Palestijnen uit het ziekenhuiswezen echter van minimaal 70 gewonden. De demonstratie van zaterdag was een herdenking van de slachtoffers die een dag eerder vielen.

Voor Palestijnen begon vrijdag de ‘Grote Mars van de Terugkeer’, een reeks protestmarsen waarmee ze de wereld hun lot willen laten zien. Aanleiding voor die marsen is de aanstaande zeventigste verjaardag van de staat Israël op 15 mei. Het begin van die actie valt samen met Pesach, het joodse paasfeest.

Honderden gewonden

De eerste mars van vrijdag eindigde meteen in een bloedbad, toen het Israëlische leger het vuur opende op betogers en traangas inzette. Volgens de laatste cijfers vielen daarbij vijftien slachtoffers en raakten meer dan 700 mensen gewond. Aan de demonstratie van vrijdag deden vele tienduizenden Palestijnen mee.

Lees meer over de Grote Mars van de Terugkeer en het geweld dat daarop volgde.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei eerder op zaterdag Israël verantwoordelijk te houden voor de recente geweldsuitbarsting. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verdedigde zich door te stellen dat het Israëlische leger simpelweg zijn burgers en vrijheid verdedigde.