Oer- en stoerwijn

drinkt biologische wijn gemaakt van een duo ‘rare’ lokale druiven.
Domaine de Brin 2016, ‘Pierre Blanches’, Gaillac, Frankrijk. 16,99 euro, farmerwijnen.nl
Domaine de Brin 2016, ‘Pierre Blanches’, Gaillac, Frankrijk. 16,99 euro, farmerwijnen.nl

Zo langzamerhand meende ik toch dat Frankrijk op druivengebied geen geheimen meer voor mij kent. Toegegeven, buiten de vertrouwde grenzen van ons populairste wijnland loop ik nog regelmatig tegen verrassingen aan. Zo was de jubileinaja novgoroda, een druif die het inmiddels best aardig lijkt te doen in het noorden van Rusland, mij tot voor kort onbekend.

Maar in Frankrijk?

Onlangs proefde ik daar echter wijnen van een kleine producent uit Gaillac, een streek van net vijftig vierkante kilometer. Ooit was dat een nauwelijks tot de verbeelding sprekende appellation in de Tarn, in het zuidwesten. Misschien kwam dat wel door de keur aan rare, lokale druiven. Aan mauzac of braucol waagden we de smaakpapillen niet.

Maar inmiddels zijn die wel toe aan wat opwindender uitstapjes dan confectiechardonnay of massamerlot. Bovendien verbeterde de kwaliteit van het wijnmaken in Gaillac aanmerkelijk, mede door de inspanningen van Damien Bonnet die tien jaar geleden verantwoordelijk werd voor het familiedomein. Hij heeft meteen de biologische slingers opgehangen en daarvan plukt hij nu de lokale druiven: voornoemde mauzac, en ene loin de l’oeil, ook wel len de l’el.

Die laatste kende ik nog niet. En dus heb ik ’m op de 2 voor 12 manier opgezocht in Wine Grapes, het onovertroffen druivennaslagwerk van Robinson, Harding en Vouillamoz. Daarin las ik dat deze druif die alleen in Gaillac voorkomt lang geleden terrein heeft moeten inleveren aan... mauzac. Nu wordt die laatste vooral gebruikt voor dessertwijn, maar Bonnet heeft van beide buurtbewoners juist een droge editie gemaakt. Dit duo steekt de spierballen niet onder stoelen of banken.

Ongepolijst geel sap. Druistige bitters, van lof uit de tijd dat deze nog niet op zoet gekweekt werd. Oer- en stoerwijn. Bonkt, wringt en schurkt, en toont zich aangenaam onaangepast. Onbekend maakt bemind.