Nieuw Amsterdam Raad

Raad van ‘millennials’ wil gemeente adviseren over toekomst Amsterdam

Lancering Nieuw Amsterdam Raad.
Lancering Nieuw Amsterdam Raad. Foto Patrick de Bruin

De twee grootste partijen van Amsterdam, GroenLinks en D66, willen een nieuw adviesorgaan bestaande uit millennials (geboren tussen 1980 en 2000) betrekken bij de coalitieonderhandelingen. Deze ‘Nieuw Amsterdam Raad’ moet volgens initiatiefnemer Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger, een meer divers en jonger geluid laten horen in het bestuur van de stad: „Deze groep vertegenwoordigt het nieuwe Amsterdam.”

Volgens Lene Grooten van GroenLinks past het initiatief binnen een bredere ambitie van de partij: „Wij willen kijken hoe we meer mensen kunnen laten meepraten in de politiek.” Grooten was ook samen met D66-leider Reinier van Dantzig aanwezig bij de lancering van de Raad op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in Pakhuis de Zwijger. GroenLinks werd de grootste partij in Amsterdam en is bezig met het vormen van een coalitie. De Raad verdient de aandacht, vindt Grooten: „Dit is nu al kant-en-klaar opgezet. Het is zonde om het niet alle kansen te geven.” Ook ziet GroenLinks het wel zitten om vertegenwoordigers van de Nieuw Amsterdam Raad direct te koppelen aan individuele gemeenteraadsleden.

VVD-raadslid Marianne Poot steunt het initiatief, maar vindt het geen goed idee om de millennials te betrekken bij coalitieonderhandelingen. „Alle betrokkenheid is welkom, maar wij zijn als raadsleden democratisch gekozen. Hun voorstellen moeten net zo gewogen worden als die van andere organisaties.”

De groep jonge Amsterdammers heeft grote ambities, en pakte afgelopen maand onder meer in NRC uit met een advertentiecampagne: „Deze 45 millennials maken de stad van de toekomst”. Deelnemers zijn nu verzameld uit het netwerk van Pakhuis de Zwijger. Volgens een woordvoerder moet de huidige raad gezien worden als een „pilot”, daarom was er geen open sollicitatie. Uiteindelijk moet de groep gevraagd én ongevraagd advies gaan geven, niet alleen aan de gemeente, maar ook aan bedrijven en instanties. „Ik ga mij bezighouden met de betaalbaarheid van de stad”, zegt de in Iran geboren Khashayar Ghiabi (29). Hij werkt in het vastgoed, eerder was hij programmamaker bij Pakhuis de Zwijger. Nu zit hij ook in de Nieuw Amsterdam Raad. „De stad gaat verder uitbreiden, woningen worden steeds duurder. Hoe ga je hier concrete oplossingen voor vinden?”