Recensie

Recensie

Japanse oorlogsklassieker van Gomikawa

Menselijke voorwaarden heeft een vrij eenvoudige verhaallijn, maar is van de eerste letter tot de laatste boeiend. Wanneer het alleen om de literaire waardering zou gaan, kun je opmerken dat het misschien iets korter had gekund (dan had het boek meer voldaan aan westerse literaire maatstaven van tonen in plaats van beschrijven). Opvallender is dat dit verhaal over het verlies aan idealen door die stortvloed aan verhalen misschien juist wel extra sterk is. De afstand en de rationalisering ontbreken, en dat is wellicht de reden dat je 1.400 pagina’s lang het pad van hoofdpersoon Kaji blijft volgen en hoopt dat hij mens weet te blijven.

Oorlogsroman
Junpei Gomikawa: Menselijke voorwaarden. Vert. Jacques Westerhoven. Van Oorschot, 1.432 blz.; 69,99 euro

●●●●