Handhaving

Raad wil opheldering over wangedrag Britse voetbalsupporters: vandalisme en agressie op de Wallen is ‘onaanvaardbaar’

In de gemeenteraad is verzocht de huidige aanpak rond grote voetbalwedstrijden eens goed tegen het licht te houden. Deze week dienden de fracties van de VVD en Partij voor de Dieren gezamenlijk vragen in naar aanleiding van de chaos die zo’n 4.500 Britse supporters op vrijdag 23 maart veroorzaakten op de Wallen, in afwachting van de oefenwedstrijd Nederland-Engeland in de Johan Cruijff ArenA later die avond.

Die middag waren er zo veel dronken Britten in het centrum van de stad, dat de politie het verbod op openbaar dronkenschap tijdelijk moest opheffen – het was niet meer te handhaven. De Britten gooiden ruiten in, richtten vernielingen aan, belaagden langs varende boten en bekogelden politieagenten met bierflesjes. Op verschillende plaatsen moest de ME worden ingezet om de meute uit elkaar te drijven – één ME’er is daarbij mishandeld. 102 supporters werden vorige week vrijdag aangehouden, van wie er deze week nog vier vastzaten.

Volgens de VVD en de Partij voor de Dieren is de gewelddadigheid van de Britse supporters „volstrekt onaanvaardbaar” en kan het nooit de bedoeling zijn dat een verbod zoals dat op openbaar dronkenschap simpelweg wordt opgeheven als het te lastig wordt het te handhaven. De partijen pleiten naast een herziening van de huidige gang van zaken rond dit soort internationale voetbalwedstrijden voor snelle afhandeling van de veroorzaakte schade. Ook willen de partijen duidelijkheid over de vraag of Britse supporters in het vervolg nog welkom zijn als hun team in Amsterdam moet spelen. (NRC)