Fietsers centraal? En de voetgangers dan?

Foto iStock
Foto iStock

Een brief in de Amsterdambijlage van 24 maart (‘De fiets zou uitgangspunt moeten zijn van verkeersbeleid’ door Eringa en Verhulst, leden van de Fietsersbond) geeft mij aanleiding tot een reactie waarvan ik hoop dat de briefschrijvers plus hun medeleden er serieus kennis van nemen.

Eringa en Verhulst stellen zich teweer tegen de macht van de sterkere: de automobilist, het bouwverkeer, de investeerder in het OV. Zij voelen zich tekort gedaan als zwakkere partij. Maar liefst 44 procent van de fietsers voelt zich onveilig!

Wat zij zich echter helaas niet lijken te realiseren is dat de keten niet bij hen ophoudt, maar dat fietsers de sterkere partij zijn wanneer de veiligheid van de voetganger in het verkeer in het geding komt. Maar hier gaat hun brief natuurlijk niet over...

Een column van uw rubriekschrijver die toevallig ook een biografie van Holleeder heeft geschreven [Auke Kok, red.] wordt door hen weggehoond. Een brief van een bewoner die door fietsers op de verkeerde plek van de sokken wordt gereden wordt door het gemeentebestuur terzijde gelegd.

Maar wat moeten de voetgangers in deze stad dan doen? Zij worden consequent op zebra’s in gevaar gebracht. Als een voetganger door groen voetgangerslicht meent te kunnen lopen, en dat moedig doet terwijl hij laat merken niet van doorrijdende fietsers gediend te zijn, wordt hij ook nog uitgescholden. En op verlichting op fietsen in het donker kunnen we al helemaal niet rekenen.

In een ideale wereld gun ik de fietsers alle mooie fietspaden in deze stad, een Plusnet Fiets, een fietsring, een tunnel of brug over het IJ naar keuze. Maar laten zij, Eringa, Verhulst en alle anderen, zich leren te gedragen volgens regels die er niet voor niets zijn. En laten gemeente en politie zich realiseren dat zij óók als taak hebben op te komen voor de allerzwakste categorie in het verkeer, de voetgangers. Velen van hen voelen zich onveilig in het verkeer in Amsterdam – misschien nog wel veel meer dan 44 procent.

meestal lopende binnenstadbewoner