Vier leiders Satudarah vrij uit voorlopige hechtenis

De rechtbank ziet geen reden om kopstukken van de motorclub vast te houden. Zaterdagmiddag komen ze onder voorwaarden vrij.

Foto Marco de Swart/ANP

Vier leden van het landelijk bestuur van motorclub Satudarah komen onder voorwaarden vrij uit hun voorlopige hechtenis. De rechtbank in Zwolle zei vrijdag geen gegronde reden te zien om ze langer in vast te houden.

Terwijl de mannen hun strafzaak in vrijheid afwachten mogen ze zich niet bemoeien met hun motorclub en zich niet met clubkleding op straat vertonen. Ook moeten ze hun paspoorten inleveren. Zaterdagmiddag komen ze vrij.

Paul M. (48), Angelo M. (41), Xanterra M. (44), en penningmeester Redouan I. (41) namen volgens het Openbaar Ministerie (OM) deel aan een criminele organisatie. Satudarah zou zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing en drugshandel. Justitie zei vrijdag dat meerdere bestuursleden zich ook schuldig hebben gemaakt aan witwassen. Drie bestuursleden werden in september opgepakt, penningmeester I. zit sinds februari vast.

Lees ook: OM: Satudarahs slaan ex-leden in elkaar

Bad standings

Het vijfde bestuurslid Michel B. zit nog in een cel in Oostenrijk. Hoewel er wel een dagvaarding naar het adres van B. in Duitsland was verstuurd, was het niet zeker of de verdachte deze had ontvangen. Daarom besloot de rechtbank de dagvaarding nietig te verklaren en de zaak van B. vrijdag verder niet te behandelen. Er loopt nog een zaak met Oostenrijk om B. naar Nederland te krijgen.

Volgens het OM was het bestuur betrokken bij zogeheten bad standings, het uitbannen van leden. Daarbij zouden meerdere keren vertrekkende leden in elkaar zijn geslagen. Ook werden ze gedwongen om 5.500 euro en hun motor af te staan. Het OM zegt de beslissing van de rechtbank te respecteren.