Tesla roept 123.000 auto’s van type Model S terug

Bij de auto is een probleem met de stuurbekrachtiging, waarvan de bouten kunnen gaan roesten als die in aanraking komen met strooizout.

Een Tesla Model S in de showroom in Brussel.
Een Tesla Model S in de showroom in Brussel. Foto Emmanuel Dunand / AFP Photo

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, roept wereldwijd zo’n 123.000 auto’s terug vanwege problemen in de stuurbekrachtiging. Het gaat om alle sedan Model S-auto’s van voor april 2016.

Bezitters moeten een onderdeel van de stuurbekrachtiging laten vervangen wegens mogelijke roestvorming bij bouten. De terugroepactie geldt niet voor de goedkopere Model 3 en de SUV Model X. Volgens Tesla heeft het probleem nog niet geleid tot ongelukken. Het probleem komt vooral voor in koudere landen waar veel zout wordt gestrooid.

Geplaagd bedrijf

Tesla’s beurskoers herstelt inmiddels licht na de val van afgelopen week. Kredietbeoordelaar Moody’s gaf Tesla toen een lagere beoordeling wegens productievertraging en een slechte kaspositie. Ook was er een dodelijk auto-ongeluk in de VS met een zelfrijdende auto van Uber. Vraag is of de bestuurder vertrouwde op het autonome rijsysteem.

Correctie: In een eerdere versie stond foutief vermeld dat er een ongeluk had plaatsgevonden met een zelfrijdende auto van Tesla. Het ging om een zelfrijdende auto van Uber.