Syrië

Franse president wil bemiddelen bij het conflict in Noord-Syrië

De Franse president Macron wil bemiddelen bij het conflict in noordelijk Syrië tussen Syrische Koerden en Turkije. Dat heeft het Elysée laten weten na een ontmoeting van Macron met een delegatie van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Turkije is begin dit jaar een militair offensief gestart om strijders van de Koerdische militie YPG, de belangrijkste component van de SDF, te verdrijven uit Afrin in noordoostelijk Syrië. Macron heeft de SDF, bestaande uit Arabische en Koerdische strijders, verzekerd van Franse steun bij hun strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij sprak zich uit voor „de stabilisering van een veiligheidszone in het noordoosten van Syrië”. De Turkse president Erdogan heeft woedend gereageerd en beschuldigt Macron van het aanmoedigen van terroristen. (AFP)