Schutter Amsterdam-Noord vastgelegd op camerabeeld

De broer van kroongetuige Nabil B., die getuigt over moorden in de zogenaamde mocro-oorlog, werd donderdag doodgeschoten op de NDSM-werf.

De politie is aanwezig aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar de 41-jarige broer van de kroongetuige Nabil B. donderdag werd vermoord.
De politie is aanwezig aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar de 41-jarige broer van de kroongetuige Nabil B. donderdag werd vermoord. Foto Koen van Weel / ANP

De man die donderdagochtend de broer van kroongetuige Nabil B. doodschoot in Amsterdam-Noord, is door een beveiligingscamera op beeld vastgelegd. Dat bevestigen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie vrijdag in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf.

Waar de krant schrijft over “haarscherpe beelden” van de schutter, wil het OM over de kwaliteit van de beelden niets kwijt. Binnen justitie wordt nu overleg gepleegd of de beelden worden vrijgegeven, en wanneer dat zou moeten gebeuren. De regels schrijven voor dat eerst alle andere opsporingsmethoden moeten ingezet. Als dit niet gebeurt, kan de rechter in een later stadium strafkorting geven.

Lees de analyse van misdaadverslaggever Jan Meeus: Nu zijn de onschuldigen aan de beurt

De broer van de kroongetuige werd geliquideerd in zijn bedrijfspand, kort voordat hij een sollicitatiegesprek in zou gaan. De schutter zou zich hebben voorgedaan als sollicitant. De broer van B. ontving op eigen verzoek beperkte beveiliging, nadat bekend werd dat zijn jongere broer zou getuigen over moorden in het Utrechtse en Amsterdamse criminele circuit.

Na de moord op Nabil B.’s broer heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag een gezin uit Den Haag overgebracht naar een veilige locatie, melden Omroep West en het AD. Het zou gaan om een familielid van de kroongetuige. Zwaarbewapende agenten in gepantserde terreinwagens haalden het gezin uit zijn woning. Ook vrijdag zou de politie nog extra hebben gepatrouilleerd in de buurt.

Zowel de politie als het OM konden het nieuws tegenover NRC niet bevestigen. Zij doen in het belang van de veiligheid van de familieleden van B. geen uitspraken over de zaak.