Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit

Als vergeldingsactie voor het uitzetten van Russische diplomaten, moeten nu ook westerse functionarissen Rusland verlaten.

Renée Jones-Bos arriveert vrijdag bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Renée Jones-Bos arriveert vrijdag bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto Maksim Sjemetov/Reuters

Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit omdat Nederland eerder deze week evenveel Russische functionarissen heeft uitgewezen. Het tweetal moet binnen twee weken vertrekken. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur in Rusland Renée Jones-Bos vrijdag in Moskou te horen gekregen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meerdere Europese landen hebben vrijdag te horen gekregen dat hun diplomaten moeten vertrekken uit Rusland. Duitsland en Polen moeten allebei vier functionarissen terugroepen, Tsjechië en Italië drie, Zweden, Noorwegen en Finland een. Het Verenigd Koninkrijk krijgt een maand de tijd om het aantal diplomaten in Rusland terug te brengen tot het aantal Russische functionarissen die straks nog in het VK zitten.

De uitzetting valt binnen een bredere Russische reactie naar aanleiding van de rel rondom de zenuwgasvergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal in zijn woonplaats Salisbury. Bij elkaar worden zo’n 150 Russen door de VS, de EU en de NAVO uitgezet naar aanleiding van de aanslag op Skripal. Londen vermoedt dat het Kremlin achter de actie zit. Moskou ontkent betrokkenheid bij de aanval.

Reactie ‘geen verrassing’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet donderdag al weten die landen met gelijke munt terug te betalen. Voor iedere Rus die wordt uitgezet, stuurt het Kremlin een westerse diplomaat weg.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zegt in een reactie dat de uitzetting daarom ook niet als een verrassing komt. Vrijdag ontbood Rusland al een aantal Europese ambassadeurs. Blok benadrukt dat het belangrijk is dat Rusland duidelijkheid geeft over de gifgasaanval:

“We zitten in deze situatie vanwege de aanslag met een chemisch wapen in Salisbury. We blijven dan ook herhalen dat Rusland hierover duidelijkheid moet geven en mee moet werken aan het onderzoek van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens dat nu loopt.”

Op de Nederlandse ambassade gaat het om iemand die werkt op de politieke afdeling en iemand van de defensieafdeling. Na hun vertrek zitten nog 21 mensen op de ambassade in Moskou.

Uitzetting Amerikaanse diplomaten

Donderdagavond kondigde Moskou ook de uitzetting van zestig Amerikaanse diplomaten aan. Zij hebben nog ongeveer een week de tijd om het land te verlaten. Ook moet de Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg dicht.

Lees ook: ‘Onbekende’ nieuwkomer novitsjok was allang bekend

Skripal en zijn dochter werden begin maart vergiftigd met het zogeheten novitsjok-zenuwgas. Donderdag werd bekend dat de 33-jarige dochter van Skripal niet langer in kritieke toestand verkeert. Haar vader is nog wel in levensgevaar. De Britse premier Theresa May liet al eerder weten dat de aanval zeer waarschijnlijk het werk van Rusland is, maar de Russen ontkennen nadrukkelijk elke vorm van betrokkenheid. Rusland zegt op zijn beurt weer de Britten verantwoordelijk te houden voor de reeks uitzettingen in Europa, de VS en Canada.

Correctie (30 maart 2018): In een eerdere versie stond dat 150 Russen uit Europa moeten vertrekken. Dit klopt niet. In totaal worden zo’n 150 Russische diplomaten uitgezet door de EU, de VS en de NAVO. Verder stond er dat het Kremlin ambassadeurs wegstuurt, maar Rusland stuurt als reactie ook westerse diplomaten weg.