Premier Kosovo ontslaat minister na uitleveren van Turken

Premier Ramush Haradinaj wist niets van de uitlevering van zes Turkse staatsburgers in Kosovo, die gearresteerd waren vanwege banden met de Gülenbeweging.

Studenten in Pristina, Kosovo, demonstreren tegen de arrestatie van Turkse staatsburgers.
Studenten in Pristina, Kosovo, demonstreren tegen de arrestatie van Turkse staatsburgers. Foto Petrit Prenaj/EPA

De Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken is vrijdagmiddag ontslagen na ophef over de uitlevering van zes Turkse staatsburgers aan Turkije. Ook heeft de premier van Kosovo Ramush Haradinaj de baas van de geheime dienst uit zijn functie gezet, meldt Reuters.

De zes uitgeleverde Turken zouden banden hebben met scholen die worden gefinancierd door de Gülenbeweging. Turkije ziet dat als een terroristische organisatie. Het gaat om vijf docenten en een dokter. Donderdag werden hun verblijfsvergunningen ontnomen waarna zij direct werden gedeporteerd uit Kosovo. Bij aankomst in Ankara werden ze meteen opgepakt. De Turkse geheime dienst zou met de Kosovaarse politie en inlichtingendienst hebben samengewerkt bij de arrestaties.

Premier Haradinaj stelt echter in een verklaring dat hij hier niet van op de hoogte was gesteld en geen toestemming zou hebben gegeven voor de uitlevering. Minister van Binnenlandse Zaken Flamur Sefaj en de baas van de geheime dienst Driton Gashi zouden zich niet aan de vereiste hiërarchie bij dit soort beslissingen hebben gehouden.

Twitter avatar haradinajramush Ramush Haradinaj The operation of urgent and secret detention and deportation of 6 #Turkish citizens from the territory of the Republic of #Kosovo to the Republic of #Turkey was conducted without informing, nor requesting my permission as Prime Minister. 2/2

Turkse geheime dienst

Volgens Ankara zijn de uitgeleverde Turken ronselaars voor de Gülenbeweging. Fethullah Gülen woont in ballingschap in de VS en is volgens Erdogan het brein achter de mislukte staatsgreep in Turkije in de zomer van 2016. Sinds de couppoging geldt in Turkije de noodtoestand die het voor de autoriteiten makkelijker maakt om Gülenaanhangers op te pakken.