‘Het drinken van alcohol in de stadsparken moet toch worden verboden’

De stelling Bij drinken in parken denken mensen aan picknicks met zomerjurken en rosé. Maar het is ook vaak openbare dronkenschap.

Een groep bewoners vertegenwoordigd in de Aktiegroep Oude Westen wil dat het drinken van alcohol in het Wijkpark tussen de West-Kruiskade en de Gouvernestraat weer verboden wordt. In een brief aan de burgemeester schrijven zij dat daklozen met literflessen bier, wodka en whisky de bankjes bezetten sinds alcohol drinken in het Wijkpark toegestaan is. Andere bewoners zouden zich daardoor onveilig voelen en het park zijn gaan mijden. De stelling luidt: ‘verbiedt het drinken van alcohol in parken.’

Wilma Kruger, bewoner van de Gouvernestraat: „Eens. Toen het Wijkpark dertig jaar geleden opgericht werd, spraken we als bewoners met elkaar af dat er geen alcohol of drugs gebruikt mogen worden. Ook mag je er geen hond uitlaten en mag je er niet fietsen. Dat werkte altijd goed. Dat je er sinds twee jaar wel mag drinken, is D66-beleid. Voor het Wijkpark is dat niet goed omdat het daardoor dakloze alcoholisten trekt. Logisch, want in de rest van het centrum mag niet gedronken worden – behalve in het Museumpark, het Park bij de Euromast en bij de Boompjes. Dus komen ze hier. Als de zon even schijnt, bezetten ze alle bankjes. Dat ze dakloos zijn, maakt mij niet uit. Dat maakt het park juist een fijne plek voor hen om te verblijven. Probleem is dat de drank ze luidruchtig maakt en dat ze hun behoefte doen in de bosjes. Ondertussen kunnen we ze daar niet op aanspreken omdat drinken mag. Vroeger konden we dat wel, en déden we dat ook.”

Suardus Ebbinge (D66), net afgetreden als gebiedsvoorzitter, maakte het alcoholverbod twee jaar geleden ongedaan: „Oneens. Het gaat heel goed met de stad. Daar hoort ook bij dat je op een zonnige dag een biertje of een wijntje in het park mag drinken. Dronken mannen moet de politie oppakken. Dat is moeilijker dan als er een alcoholverbod is. Maar de vraag is of ze echt dronken zijn zoals sommige bewoners beweren. Misschien zien ze er anders uit en gedragen ze zich anders waardoor je er niet snel bij gaat zitten. Maar moet je ze daarom verbieden er te drinken? Ik vind van niet.”

Hennie van Schaik (Leefbaar Rotterdam), kandidaat-voorzitter gebiedscommissie Centrum: „Oneens. Persoonlijk vind ik dat je alcohol mag drinken in het park. Want het Wijkpark is niet alleen van de bewoners van het Oude Westen. Toen alcohol nog wel verboden was, zaten er óók dronken mensen en drugsgebruikers. Dus dat is niet nieuw.”