GroenLinks wil linkse coalitie in Amsterdam

De partij heeft D66, PvdA en SP uitgenodigd om te praten over een nieuw college. De gesprekken beginnen dinsdag.

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink (l) eerder deze week met informateur Maarten van Poelgeest.
GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink (l) eerder deze week met informateur Maarten van Poelgeest. Foto Koen van Weel/ANP

GroenLinks, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, wil in de hoofdstad een links college vormen. De partij heeft vrijdag een uitnodiging verstuurd aan D66, PvdA en SP om te beginnen aan coalitieonderhandelingen. De gesprekken beginnen dinsdag, direct na de Paasdagen.

De combinatie van GroenLinks, D66, PvdA en SP is één van de vier mogelijke coalities die informateur Maarten van Poelgeest eerder deze week aandroeg. In alle gevallen ging het om een college van vier partijen. Naast de drie linkse partij waarmee GroenLinks nu gaat onderhandelen, waren ook de VVD en de Partij voor de Dieren in beeld.

Die eerste partij verdwijnt nu waarschijnlijk na acht jaar uit het Amsterdamse college. “D66 staat dichter bij ons dan de VVD. Een voorbeeld zijn de ongedocumenteerden in de stad, dat is een belangrijk onderwerp voor ons. Met D66 vinden we daarover sneller overeenstemming dan met de VVD”, aldus GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink. Als de onderhandelingen slagen, keert de PvdA juist na een afwezigheid van vier jaar weer terug aan het roer.

‘Vertrouwen in combinatie’

GroenLinks heeft voor D66, PvdA en SP gekozen omdat die partijen zich willen inzetten voor verduurzaming, verbondenheid en bestrijding van racisme en discriminatie. Ze willen bovendien iets doen aan de tweedeling in de samenleving, schrijft Groot Wassink in zijn uitnodiging. Hij heeft er vertrouwen in dat de partijen “in deze combinatie goed in staat zullen zijn de Amsterdamse vraagstukken te adresseren”.

Lees ook dit stuk van NRC over Rutger Groot Wassink en zijn gemeenteraadsfractie: In de hoofdstad is GroenLinks op z’n linkst

Wanneer de onderhandelingen afgerond zullen zijn, durft Groot Wassink tegenover NRC nog niet te zeggen. “Eind april lijkt me te snel, half mei lijkt me een mooi streven. Pin me er alleen niet op vast.”

Bij de verkiezingen vorige week woensdag werd GroenLinks de grootste fractie in de Amsterdamse gemeenteraad. De partij van Groot Wassink ging van zes naar tien zetels. D66, de afgelopen vier jaar met veertien zetels de grootste partij, ging er zes raadsleden op achteruit. Ook SP en PvdA verloren flink.

Lees hier per gemeente de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen terug: