Frankrijk

Oud-president Sarkozy voor de rechter om machtsmisbruik

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is donderdag voor de rechter gedaagd, onder meer wegens corruptie en machtsmisbruik. Volgens de Franse aanklagers probeerde hij in 2007 een rechter te beïnvloeden in een zaak over mogelijk illegale financiering van zijn verkiezingscampagne. Ook Sarkozy’s advocaat en de rechter in kwestie moeten zich verantwoorden. Volgens de aanklagers beloofden Sarkozy en zijn advocaat de toenmalig magistraat Gilbert Azibert een baan in Monaco als die informatie zou lekken over het onderzoek, waarin illegale campagnefinanciering van de steenrijke L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt centraal stond. Op dat moment was Sarkozy in de race voor het presidentschap, dat hij tussen 2007 en 2012 vervulde. De verdediging van Sarkozy zegt dat hij onschuldig is. (NRC)