Doden en gewonden bij massaprotest Gazastrook

Duizenden demonstranten zijn begonnen aan een protestmars naar de Israëlische grens, waar ze zes weken een tentenkamp willen opslaan.

Duizenden Palestijnen doen mee aan de massademonstratie aan de Israëlische grens.
Duizenden Palestijnen doen mee aan de massademonstratie aan de Israëlische grens. Foto Mohammed Abed / AFP Photo

Bij gevechten tussen het Israëlische leger en demonstrerende Palestijnen in de Gazastrook zijn vrijdag minstens vijftien demonstranten omgekomen. Nog eens duizend anderen raakten gewond. Het Israëlische leger heeft onder meer traangas ingezet en schoot met zowel rubberkogels als scherpe munitie, melden internationale persbureaus vrijdag op gezag van de Palestijnse autoriteiten.

Op verzoek van Koeweit zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een informeel overleg voeren over de situatie in de Gazastrook. De Veiligheidsraad komt later op vrijdag bijeen.

Protestmars

30.000 Palestijnen zijn vrijdag begonnen aan een mars richting de Israëlische grens op de Dag van het Land, een jaarlijkse protestdag. Het is 42 jaar geleden dat zes Palestijnen werden doodgeschoten toen ze demonstreerden tegen de onteigening van Palestijns land.

Het Israëlische leger stond met extra manschappen klaar aan de grens, waar aanhangers van Hamas met zitprotesten begonnen. De demonstranten gooiden met stenen en brandende autobanden naar de militairen, die daarop gericht het vuur openden. Persbureau AP schrijft dat vrijdag het hoogste aantal dodelijke slachtoffers in Gaza in één dag is gevallen sinds afgelopen herfst.

De situatie in de Gazastrook is gespannen, zag correspondent Jannie Schipper in februari. De verzoening tussen Fatah en Hamas schiet niet op en de VS sneden hulpgeld aan het gebied af.

Tentenkamp als tactiek

De Palestijnse demonstranten willen de komende zes weken een tentenkamp opslaan om te protesteren tijdens de zeventigste verjaardag van de staat Israël, die op 20 april wordt gevierd. Op deze manier demonstreren is een nieuwe tactiek van Hamas. Het is lastig om de tentenkampen te ontmantelen en de demonstraties uit elkaar te slaan.

Hoewel er grote politieke verdeeldheid heerst in Gaza-stad, zijn de politieke kopstukken van zowel Fatah als Hamas aanwezig bij de mars. Er zijn vijf kampen opgezet langs de grens, enkele honderden meters uit elkaar.