Diplomatencrisis

Rusland zet net zo veel diplomaten uit als Europa en VS

De voordeur van voormalig dubbelspion Sergej Skripal.
De voordeur van voormalig dubbelspion Sergej Skripal. Foto Neil Hall/EPA

Rusland trekt de verblijfsvergunning in van 150 diplomaten, onder wie 60 Amerikanen. Die laatsten moeten Rusland voor volgende week donderdag verlaten. Tevens wordt het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg gesloten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag bekendgemaakt.

Op een persconferentie in Moskou noemde Lavrov de maatregelen „wederkerig”. Landen die de afgelopen dagen Russische diplomaten hebben uitgezet, kunnen uitzetting verwachten van „hetzelfde aantal diplomaten”, aldus Lavrov. Nederland heeft twee Russische inlichtingenofficieren uitgezet. De Verenigde Staten behouden zich het recht voor de maatregel weer te beantwoorden, reageerde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert. „Het is duidelijk dat de Russische Federatie niet geïnteresseerd is in een dialoog.”

De VS, Canada en een groot aantal Europese landen besloten deze week 150 Russische diplomaten uit te wijzen in reactie op de gifgasaanval, begin maart op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in de Britse stad Salisbury. Volgens de Britse regering is Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging. Het Kremlin ontkent dat.

De 66-jarige Skripal verkeert nog in levensgevaar, al is zijn toestand stabiel. Met zijn dochter Joelia (33) gaat het veel beter, werd donderdag bekend. Vader en dochter Skripal werden begin deze maand vergiftigd aangetroffen op een bankje in hun woonplaats Salisbury. Uit onderzoek bleek dat het zenuwgas ‘novitsjok’ was gebruikt, dat in de jaren zeventig en tachtig werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie. Woensdag bleek dat het gif in hoge concentratie op Skripals voordeur zat.