Brieven

Brieven 30/3/2018

Warmtepompen

Zet één grote pomp neer

Na lezing van het artikel Advies: cv-ketels vanaf 2021 vervangen door duurzaam alternatief (28/3) over het manifest van vijftien belangenorganisaties die warmtepompen in nieuwe woningen willen introduceren, rees bij mij de volgende vraag. Wat is slimmer: duizenden kleine warmtepompen plaatsen die ieder één woning kunnen verwarmen, of één grote warmtepomp plaatsen die duizenden woningen kan verwarmen?

Ik neig naar het tweede. Bestaande warmtenetten zouden uitgebreid moeten worden en nieuwe aangelegd – een forse investering.

Maar het voordeel is dat nieuwe, klimaatgunstigere energietechnieken, zoals winning van diepe aardwarmte en industriële restwarmte, dit buizenstelsel ook kunnen gebruiken.

Windmolenparken

Groen zonder subsidies

Afgelopen dinsdag heeft het kabinet de locaties voor windparken in 2030 aangewezen. Dat is een grote stap naar een groener Nederland.

Ik, als 16-jarige, ben blij met deze plannen, want ze zijn van belang voor onze toekomst. Door de windmolens is Nederland straks voorbereid op een wereld zonder fossiele brandstoffen.

In 2016 zei Rutte nog dat windmolens op subsidies draaien. Dat is in het huidige plan van Rutte III niet meer het geval.

Sterker nog: op het moment gaan juist veel subsidies en belastingkortingen naar fossiele brandstoffen. Recent onderzoek van ODI en CAN Europe schat dit bedrag op 7,6 miljard euro, en dit is alleen nog maar in het afgelopen jaar in Nederland.

Die nieuwe windparken zie ik wel zitten, dus. Ik heb liever windmolens op zee dan zee op land.

Voeding

Vervlak je smaak niet!

Voedseltechnologie is big business en innovatie staat hoog op de onderzoeksagenda. Opvallend daarbij is de verheerlijking van smaakvervlakking.

Neem alleen al de kop van het artikel Boerenkool hoeft dus niet bitter te zijn (24/3). Wat is er mis met een bittertje? De palmkool (Nero di Toscana) verdient waardering, juist vanwege die licht bittere smaak van die ouderwetse boerenkool. Italianen koesteren karakteristieke smaken.

Ook onze zuiderburen weten wat ze lekker vinden: radijsjes die nog pittig zijn, radicchio in plaats van witlof omdat elke bittere toets uit die laatste is verdwenen.

Natuurlijk is een bittervrije komkommer een duidelijke verbetering, met dank aan de veredelaars. Maar een zoete citroen, waarom zou je die willen?

Smaken verschillen. Laten wij de natuurlijke rijkdom aan smaken vooral beschikbaar houden en blijven waarderen.

Uitzetting diplomaten

Waar is de logica, EU?

Recentelijk hebben de EU-landen zich weer eens volkomen belachelijk gemaakt door de keuze tot uitzetting van Russische diplomaten. De dader van de aanslag op de ex-spion in Engeland is immers niet bekend en er is geen spoor van bewijs richting Rusland.

Dan is uitzetting van Russische diplomaten een geheel irrationele en idiote maatregel. De belastingmoraal en het imago van de EU zullen er niet beter van worden.

Pageturner

Het kan lelijker

J. Verhoek verzet zich in een brief (27/3) tegen het ‘lelijke’ woord pageturner. Ik stel voor het te vervangen door unputdownable, eventueel aangevuld met ‘absoluut’.