Bevroren

Witte vaargeul in het Markermeer

Foto ESA

IJs in het Markermeer, waargenomen door de Copernicus Sentinel-2-satelliet van het Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het beeld is gemaakt op vrijdag 2 maart, de laatste dag van de kortstondige vorstperiode die eind februari begon. In De Bilt lag de maximumtemperatuur toen drie dagen achtereen onder de 0 graden Celsius. De nachtvorst had onafgebroken aangehouden sinds 16 februari. De laagst gemeten temperatuur was –8 ,5 graden, op 28 februari.

De temperatuur van het oppervlakte water, zoals gemeten door Rijkswaterstaat in het Buiten-IJ, net ten oosten van de Amsterdamse bebouwde kom, bedroeg 2 maart precies 0 graden. De dagen daarna liep die langzaam op. Eind maart werd 5,3 graden bereikt.

Duidelijk te zien in het Markermeer is het eiland dat Natuurmonumenten in het gebied aanlegt, als onderdeel van de Marker Wadden. De nieuwe eilanden moeten zorgen voor schoner water in het meer. Ten oosten van het eiland ligt de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad. Door de overheersende oostenwind is het ijs in het IJsselmeer opgestuwd tegen de oostzijde van deze dijk, terwijl het water aan de westkant juist open ligt. Dit windeffect is ook te zien in de plassen bij Almere.

Lees over de Marker Wadden en andere nieuwe natuur.

De witte streep die vanuit Amsterdam het meer in draait, is veroorzaakt door ijsbrekers die de vaargeul hebben opengehouden. In de bijna transparante ijsplaten is daardoor een spoor van broze, witte schotsen ontstaan.