Al mijn overhemden, broeken, pakken en jassen zijn tweedehands

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Istock

Ik heb nooit echt van kleding kopen gehouden, maar sinds mijn vriendin en ik samen zijn, neemt zij me eens in de zoveel tijd mee naar kledingwinkels. Zij heeft al jaren geleden de gewoonte ontwikkeld alleen maar tweedehands kleding te kopen. En ik daardoor nu ook.

Alle overhemden, pakken, broeken, jassen en andere kleren in mijn kast zijn inmiddels tweedehands. Alles piekfijn, ik zie geen verschil met nieuwe kleding. En het is een stuk goedkoper. Alleen mijn ondergoed en sokken koop ik nog nieuw.

Inmiddels weet ik dat er een keur aan tweedehandswinkels is. De kringloopwinkel is de ene kant van het spectrum: daar kost het meeste bijna niets, maar hebben kleren vaak kleine gebreken of vreemde luchtjes. Aan de andere kant van het spectrum vind je de winkels die kleding ‘in consignatie’ verkopen, particulieren brengen de kleding in en ontvangen een groot deel van de verkoopprijzen. Bijna alle kleding daar is nog in uitstekende staat – wat duurder dan de kringloopwinkels, maar veel goedkoper dan nieuw. Dat zijn de winkels die ik met mij vriendin bezoek.

Een aktetas, mooie dassen, keurige of kleurige overhemden, het is maar net wat je zoekt. Goede schoenen van Van Bommel of Van Lier, van Gucci of D&G. De merken zeggen mij eerlijk gezegd nooit zoveel, maar ik schrik soms wel als ik zie wat het nieuw heeft gekost.

Lees ook: Hoe je weer snel van een Chanel afkomt

Ik kocht er mooie pakken van Hugo Boss, Paul Smith en McGregor. Zo goed als nieuw voor 50 tot 80 euro. Een overhemd van Etro uit Milaan dat nieuw een paar honderd euro had gekost, kocht ik hier voor een paar tientjes.

In het begin vraagt tweedehands kleding kopen wel even een omschakeling: je kan beter niet naar de winkel gaan om iets heel specifieks te zoeken, maar beter om de zoveel tijd ‘browsen’ en kopen wat je aanspreekt. Dit geldt ook zeker voor kinderkleding. Leuke schoentjes of regenlaarsjes gezien die nog twee maten te groot zijn? Koop ze toch meteen, want als het moment komt dat je ze echt nodig hebt is de kans klein dat je een passend paar vindt dat aan al je wensen voldoet. Er liggen al een paar dozen kleding voor onze kinderen, voor de komende jaren.

Veel van wat we aan kleding wegdoen, verkopen we trouwens weer via dezelfde winkels. Door hergebruik verklein je ongemerkt het verbruik van grondstoffen. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit kleding nieuw kocht.

Lees ook: Hier komt je afgedankte kleding terecht