Wielrennen

Volledig Nederlands podium Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk heeft woensdag de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. In een natte wedstrijd over 117 kilometer kwam ze solo over de finish in Waregem, nadat ze vijf kilometer voor het einde was ontsnapt uit een kopgroep van zeven rensters, met daarin ook Floortje Mackaij, ploeggenoot bij Team Sunweb. „We waren het enige team met twee rensters in de kopgroep, dus besloten we om en om te demarreren, zodat de andere rensters ons steeds terug moesten pakken. Mijn demarrage plaatste ik voor de laatste kasseienstrook en die was belissend”, aldus Van Dijk, die eerder dit seizoen al de Omloop van het Hageland won. Het podium in Waregem was volledig Nederlands: Amy Pieters werd tweede, Mackaij derde. Bij de mannen won Yves Lampaert van Quick-Step voor het tweede jaar op rij. De 26-jarige Belg maakte deel uit van een kopgroep van vijf man, waar ook de Nederlander Mike Teunissen van Sunweb bij zat. Op iets minder dan een kilometer van de finish plaatste Lampaert een demarrage. De andere vier keken elkaar aan en niemand zette vervolgens de achtervolging op de Belg in. Teunissen sprintte naar de tweede plaats, vlak voor Sep Vanmarcke uit België. ‘Dat was een mooie dag, hoewel ik de volgende keer liever gewoon een eindsprint heb’, schreef de 25-jarige Teunissen op Twitter. (NRC)