Vanuit Parijs

Schijver Julia Kristeva was ‘agent voor communistisch Bulgarije’

De Frans-Bulgaarse psychoanalyticus en filosoof Julia Kristeva (nu 76) werkte jarenlang als agent voor de geheime dienst van het communistische Bulgarije. Vanaf 1971 leverde zij vanuit Parijs informatie aan de staatsveiligheidsdienst in Sofia, zo heeft een speciale regeringscommissie in Bulgarije geconcludeerd die de onlangs openbaar gemaakte documenten van de dienst onderzoekt. Volgens de commissie stond Kristeva bij de inlichtingendienst bekend onder de codenaam ‘Sabina’.

Julia Kristeva is een vooraanstaand schrijver, literatuurcriticus en psychoanalyticus. Ze werkte onder meer samen met Franse intellectuelen als Jacques Derrida en Roland Barthes. Ze is nu als hoogleraar verbonden aan de Université Paris Diderot. Kristeva heeft nog niet gereageerd op het nieuws. (Reuters)