SP-leider Lilian Marijnissen gaf Rotterdamse fractie ‘dolkstoot’

Met het afkeuren van de linkse samenwerking met de islamitisch geïnspireerde partij Nida zwichtte Marijnissen voor rechts, zegt de afgetreden SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn.

Lilian Marijnissen van de SP tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP/Piroschka van de Wouw
Lilian Marijnissen van de SP tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

SP-leider Lilian Marijnissen heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen een „dolkstoot in de rug” gegeven aan de Rotterdamse SP-fractie. Ze is gezwicht voor rechtse islamkritiek met haar afkeuring van het Links Verbond, een samenwerking van de SP, PvdA en GroenLinks met de islamitisch geïnspireerde lokale partij Nida.

Dat zegt SP’er Leo de Kleijn, die deze week als Rotterdamse fractievoorzitter is afgetreden wegens het zetelverlies. De Rotterdamse SP zakte onverwachts van 5 naar 2 zetels. De landelijke partijraad van de SP gaat de raadsverkiezingen zaterdag in Amersfoort evalueren.

Provocerende tweet

De Kleijn zegt dat de SP de binding met de achterban in multiculturele stadswijken kwijt is. Maar hij wijt het zetelverlies ten dele ook aan het klappen van het Links Verbond. De linkse samenwerking moest een links stadsbestuur opleveren, maar viel uiteen over een „provocerende tweet” uit 2014 waarin Nida Israël met IS vergeleek.

Lees hier het interview met Leo de Kleijn: ‘De SP heeft geen smoel rond racisme’

In Nieuwsuur, waar de tweetrel op zondag 11 maart mee begon, keurde SP-partijleider Lilian Marijnissen de samenwerking in Rotterdam met Nida af. Het was een besluit van de fractie in Rotterdam, maar ze had het zelf niet gedaan. De SP is een seculiere partij en Nida profileert zich als islamitisch, zei Marijnissen. „Daarmee bevorder je de segregatie.”

Grootste gevaar

De Kleijn ziet de uitspraken van Marijnissen als een teken van „regressie”. „De islam ligt – ook bij linkse partijen – zo onder een vergrootglas, en roept zoveel controverse op, dat je daar eigenlijk niet echt meer iets over durft te zeggen, wat positief opgevat zou kunnen worden”, zegt hij.

„Dat is ook een beetje angst voor de kant die de islam het grootse gevaar noemt. Want hetzelfde zou ze [Lilian Marijnissen] nooit zeggen over christelijke partijen. En dat valt bij ons wel slecht, zeker bij mij. Dat is echt zwichten voor rechts en met name voor het geluid van mensen die meer in de hoek van de PVV of het Forum voor Democratie zitten.”

Lessen trekken

De kritiek van De Kleijn op partijleider Lilian Marijnissen wordt gepareerd door partijvoorzitter Ron Meyer, omdat Marijnissen geblesseerd is en zelf niet kon reageren. „Wij zijn een seculiere partij en hebben in onze geschiedenis landelijk nog nooit voor de verkiezingen een verregaand pact met een partij met religieuze grondslag gesloten. Ook niet met het CDA, de ChristenUnie of de SGP”, zegt Meyer. Hij wil niet verder ingaan op de interne kritiek. „Onze lokale afdelingen maken hun eigen keuzes. Daar kunnen we als partij ongetwijfeld lessen uit trekken. Dat doen we met elkaar in de partij. Op de plekken waar dat hoort.”