Schaarsbergen

‘Defensie maakte fouten bij onderzoek naar misbruik’

Bij intern onderzoek naar misstanden op de kazerne in Schaarsbergen heeft Defensie fouten gemaakt. Zo luidt de conclusie van een tussenrapportage van de commissie-Giebels, die de sociale veiligheid binnen de strijdkrachten onderzoekt. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld. Drie militairen vertelden vorig jaar in de Volkskrant dat ze door collega’s waren gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Toen zij met hun verhaal naar hun meerderen stapten, zouden die eerst niets gedaan hebben. Volgens het rapport van de commissie heeft Defensie „bij zowel de procedurele als inhoudelijke afhandeling” van het misbruik „steken laten vallen”. Het eindrapport van de commissie-Giebels wordt op 15 juli verwacht. (NRC)