Ondanks versplintering in gemeenten niet meer partijen nodig voor coalitie

De vrees klonk na de gemeenteraadsverkiezingen vorige week alom: door versplintering zou onbestuurbaarheid dreigen. Maar vergelijk je de nieuwe gemeenteraden met de vorige, dan valt het eigenlijk reuze mee. Inderdaad: er zitten meer kleine partijen in de raden en ook het aantal partijen per raad is toegenomen. Maar het aantal partijen dat nodig is om een meerderheid te vormen, is nauwelijks veranderd.

Na de verkiezingen in 2014, waar 380 gemeenten aan meededen, waren er 39 gemeenten waar 4 partijen nodig waren. Na de verkiezingen vorige week, in 335 gemeenten, steeg dat aantal licht, tot 45 gemeenten. Het aantal gemeenten waar 5 partijen nodig zijn steeg al net zo licht, van 3 tot 7. In de rest van de gemeenten kan een meerderheid gevormd worden met 1, 2 of 3 partijen.

NRC onderzoekt de komende maanden de college-onderhandelingen. Een nieuw college zit er nog nergens, wel experimenteren gemeenten volop met meer transparantie bij de onderhandelingen en het vergroten van draagvlak voor het nieuwe college-akkoord. In 120 van de 335 gemeenten is inmiddels een informateur aan de slag gegaan.

Collegevorming pagina 4-7