No Surrender-oprichter Klaas Otto voorlopig vrij

De oprichter van de motorclub staat onder meer terecht voor witwassen, afpersing en brandstichting. Hij zit al anderhalf jaar in voorarrest.

Klaas Otto (links) met zijn advocaat tijdens een zitting in 2016.
Klaas Otto (links) met zijn advocaat tijdens een zitting in 2016. Foto Aloys Oosterwijk/ANP

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, komt onder strenge voorwaarden vrij. Dat heeft de rechtbank in een beveiligde zaal in Rotterdam donderdag beslist. De hechtenis wordt per 5 april opgeschort. Otto moet onder meer een enkelband gaan dragen en zijn paspoort inleveren.

De 50-jarige verdachte uit Bergen op Zoom zit al anderhalf jaar in voorarrest en staat terecht voor witwassen, valsheid in geschrifte, bedreiging, afpersing, brandstichting en het gooien van een granaat. Otto zelf ontkent de aantijgingen.

Lees meer over de verdediging van Klaas Otto: ‘Klaas Otto moet bloeden voor criminaliteit in Brabant’

Wanneer Otto vrijkomt mag hij geen contact opnemen met getuigen, slachtoffers, medeverdachten en hun familieleden. Door de enkelband weet de reclassering waar hij zit, dus het risico dat Otto anderen zal bedreigen is volgens de rechtbank beperkt. De reclassering bepaalt welke plekken de verdachte mag bezoeken.

De rechtbank besloot tot voorlopige vrijlating omdat inmiddels alle getuigen zijn verhoord. “Daardoor is er geen gevaar meer dat Otto het onderzoek zal frustreren”, zegt de persrechter in een telefonische reactie. Het Openbaar Ministerie was tegen vrijlating van de “beroepscrimineel”.

Lees ook dit profiel over Otto: een god met een motorclub

‘Brood op de plank’

De No Surrender-oprichter kwam eerder vrij uit voorlopige hechtenis, maar werd toen binnen een week weer opgepakt omdat hij zich niet aan de voorwaarden had gehouden. Otto had een ontmoeting met een medeverdachte. In de rechtbank beloofde hij donderdag de voorwaarden ditmaal niet te schenden. “Ik wil mijn gezin tot rust brengen”, zei Otto.

Zijn advocaat Sanne Schuurman is “heel blij” met de aanstaande vrijlating. “De voorwaarden zijn heftig, maar dit is een flinke verbetering van de situatie.” Volgens Schuurman wil Otto er zijn voor zijn zoon, die thuis was toen Otto “met veel geweld” werd gearresteerd. “Zijn zoon heeft daar behoorlijke last van, en er moet ook brood op de plank komen.”

Nieuwe verdediging

Eerder deze maand legden de advocaten van Otto de verdediging neer nadat een wrakingsverzoek werd afgewezen. Zijn voormalige raadslieden stelden dat de verdachte depressief was geworden van het strenge gevangenisregime in Vught. Daarom zou Otto niet meer terecht kunnen staan.

De nieuwe verdediging, ook bestaande uit Niels van Schaik, heeft meer tijd nodig om zich voor te bereiden en heeft daarom gevraagd om de inhoudelijke behandeling minstens zes maanden uit te stellen. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld, maar de persrechter gaat uit van half augustus.