Nidera

Rechter heft beslagen van honderden miljoenen door Chinees staatsbedrijf op

De drie families die het Rotterdamse handelhuis Nidera voor 1,75 miljard dollar verkochten aan het Chinese staatsbedrijf Cofco kunnen weer in alle vrijheid over hun rijkdom beschikken. Woensdag oordeelde de Rotterdamse voorzieningenrechter dat de zogeheten conservatoire beslagen ter waarde van honderden miljoenen die Cofco liet leggen op kunst, vastgoed, bankrekeningen en vennootschappen moeten worden opgeheven. De families Drake, Salzer Levi en Mayer-Wolf hadden daar in een kort geding om gevraagd.

Cofco (omzet 61 miljard dollar, 100.000 werknemers) kocht 51 procent van Nidera in 2014. Vorig jaar volgende de resterende 49 procent. Het Chinese staatsbedrijf is geschrokken van wat het aantrof bij het Rotterdamse bedrijf dat handel drijft in granen, zaden en oliën. Vanwege een boekhoudschandaal bij de Braziliaanse tak van Nidera dat eind 2016 werd ontdekt, moest Nidera 154 miljoen dollar afschrijven en de winsten met terugwerkende kracht corrigeren.

Omdat de koopprijs was bepaald aan de hand van de winst vindt Cofco dat het veel te veel heeft betaald. Twee weken geleden betoogden de advocaten van Cofco dat het zeker 550 miljoen dollar schade heeft. Zij kozen ervoor vier keer beslag ter waarde van 288 miljoen dollar te leggen: bij de families en een bv.

De rechter is het daar niet mee eens. Achter de schermen, bij een privaat Arbitragehof, procedeert Cofco namelijk al tegen de families en is bepaald dat zij tot de zaak is beslecht 187,5 miljoen dollar parkeren op een derdenrekening. De rechter acht het „niet aannemelijk” dat Cofco meer schade heeft en stelt dat ze de schade niet heeft hard gemaakt. (NRC)