Navigatie

‘TomTom onderzoekt mogelijke verkoop’

Navigatiedienstverlener TomTom heeft naar verluidt Deutsche Bank ingeschakeld om te helpen met een mogelijke verkoop. Persbureau Reuters meldt op basis van twee ingewijden dat er wordt gekeken naar een mogelijke verkoop van het bedrijf als geheel of van een minderheidsbelang.

TomTom, met een beurswaarde van zo’n 1,8 miljard euro, zou onder meer aan het peilen zijn of er geïnteresseerde partijen zijn in Azië. TomTom bevestigt dat het strategische opties verkent, maar betwist dat het een adviseur als Deutsche Bank in de arm heeft genomen.

De consumententak van TomTom, verantwoordelijk voor onder meer de navigatiekastjes waar het bedrijf groot mee werd, is tegenwoordig een blok aan het been. Bijna niemand gebruikt nog zulke apparaten voor navigatie in de auto nu smartphones dat kunstje ook beheersen. Er worden ook nog sporthorloges en actiecamera’s gemaakt, maar die producten alleen bieden geen soelaas.

TomTom slaagt er wel steeds beter in geld te verdienen met diensten aan bedrijven en verkoop van technologie aan de autosector. Vooral de sector van zelfrijdende auto’s is groeiend en dus een potentiële markt. Toch kon dat niet voorkomen dat de omzet het afgelopen jaar met een tiende kromp tot 903 miljoen euro. (ANP)