Assange mag van Ecuador niet meer op internet na steun aan Puigdemont

Foto EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet zijn dagen voorlopig offline doorbrengen. De Ecuadoraanse regering liet woensdag weten de internetverbinding van Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen te hebben afgesloten.

Aanleiding is volgens persbureau AP de steun van Assange aan de Catalaanse Carles Puigdemont. Assange liet duidelijk merken het niet eens te zijn met diens arrestatie, zondag in Duitsland.

Ecuador is bang dat Assange de goede band van het Zuid-Amerikaanse land met Europese staten „in gevaar brengt”. „Om elke schade te voorkomen” heeft de regering de toegang tot internet ontzegd.

In 2016 sloot Ecuador Assange’ internet ook al af, nadat op WikiLeaks gehackte mails waren verschenen van presidentskandidaat Hillary Clinton. Assange werd ervan beschuldigd Clintons presidentiële ambities te willen dwarsbomen.

Assange zit sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade. Hij zocht daar zijn toevlucht omdat de Britten hem wilden arresteren en uitleveren aan Zweden. Die aanklacht is inmiddels vervallen. Toch blijft het Britse arrestatiebevel van kracht: Assange heeft zijn borgtocht geschonden door de ambassade in te vluchten.