‘Al 10 jaar handleiding kindermisbruik online’

Op het darkweb staat een handboek met tips voor kindermisbruik, meldt RTL Nieuws. Het OM kan niets beginnen, minister Grapperhaus wil daarom de wet wijzigen.

Foto iStock

Op internet circuleert een handboek van bijna duizend pagina’s met tips voor seksueel kindermisbruik. Dat meldt RTL Nieuws donderdag na eigen onderzoek. De handleiding is te vinden op het darkweb, een verborgen deel van het internet.

Het boek stimuleert volgens RTL Nieuws mensen om seksuele handelingen met kinderen te verrichten. De handleiding zou al meer dan tien jaar online staan en zou actief worden gedeeld op fora voor pedofielen. Ook wordt de instructie aangevuld met nieuwe tips en ervaringen.

Volgens RTL Nieuws beschrijft het boek “op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren pedofielen hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren.”

Een woordvoerder van de politie bevestigt tegenover NRC het bestaan van het online boekwerk. Bij meerdere onderzoeken naar seksueel misbruik is de politie de handleiding tegengekomen. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten niets te kunnen beginnen, “want volgens het Wetboek van Strafrecht is puur het bestaan ervan niet strafbaar”. Om die reden heeft de politie ook niet onderzocht wie de makers zijn, meldt de woordvoerder.

Lees ook over een project van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes: De markt voor kinderseks moet kapot

Minister wil strafbaarstelling

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) gaat onderzoeken of handleidingen als deze alsnog strafbaar kunnen worden gesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van het ANP:

“De minister wil kijken of er in het strafrecht niet een bredere bescherming tegen kindermisbruik kan komen. De grondrechten van kinderen moeten volgens hem centraal staan.”

Over de termijn waarbinnen de wet zou moeten zijn aangepast, kan het ministerie geen uitspraken doen.

Volgens RTL Nieuws wil een Kamermeerderheid van PVV, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie dat het handboek wordt verboden. Er is echter nog geen motie van deze strekking ingediend, zegt Mark Lievisse Adriaanse, politiek redacteur van NRC.