Wielrennen

Lance Armstrong zegt bezoek aan Ronde van Vlaanderen af door privé-omstandigheden

De komst van Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen is van de baan. De oud-renner, die door de internationale wielerunie UCI levenslang is geschorst vanwege dopinggebruik, zou als eregast aan de vooravond van de voorjaarsklassieker een lezing houden voor 2.000 toehoorders en op zondag de koers volgen. Armstrong heeft zijn komst moeten annuleren wegens droevige privé-omstandigheden. „Onverwacht moet ik nu dicht bij huis blijven”, liet Armstrong weten.

De komst van de 46-jarige Amerikaan naar Vlaanderen was op zijn zachtst gezegd omstreden. Velen vonden het ongepast dat Armstrong, die zijn zeven Tourzeges moest inleveren vanwege zijn vals spel, door organisator Wouter Vandenhaute was uitgenodigd. Hij zou spreken tijdens de 'Tour of Flanders Business Academy', een netwerkevenement. Als zijn vervanger is Roberto Martinez aangewezen. De bondscoach van de Belgische voetballers is naar verluidt een groot wielerfan. Deelnemers die zich speciaal voor Armstrong hadden aangemeld, kunnen hun inschrijfgeld (295 euro) terugkrijgen. (ANP)