Tweederde instellingen jeugdzorg komt tekort

Budgetproblemen Een belangrijke subsidieregeling voor jeugdzorginstellingen vervalt eind dit jaar. De toezichthouder is bezorgd.

35.000 kinderen per jaar belanden in de specialistische jeugdhulp.
35.000 kinderen per jaar belanden in de specialistische jeugdhulp. Foto Roos Koole/ANP

Bijna tweederde van de honderd aanbieders van specialistische jeugdhulp heeft de afgelopen drie jaar geld gevraagd om overeind te blijven. Dit jaar eindigt de subsidieregeling hiervoor.

De meeste instellingen zijn in de knel geraakt doordat het Rijk per 2015 de jeugdzorg overhevelde naar de gemeenten. Daarbij werden budgetten gekort. De toezichthouder op de overgang, de Transitie Autoriteit Jeugd, kreeg 200 miljoen om financiële problemen op te lossen. Inmiddels hebben veertig instellingen extra geld gekregen, twintig krijgen nog deze zomer uitsluitsel.

Voorzitter Marjanne Sint noemt de situatie voor de instellingen nog steeds „zorgelijk”. Haar organisatie stopt eind dit jaar met toezicht en subsidiëring. Terwijl, zegt ze, „het risico bestaat dat het in 2019 erger wordt”.

Opzet van de nieuwe Jeugdwet was hulp voor jongeren effectiever én goedkoper te maken. „Dat lukt nu niet”, zegt Sint. Effectiever kan het volgens haar wel worden, maar „of het ooit goedkoper wordt, durf ik niet te zeggen”.

Van de 3,5 miljoen Nederlandse jongeren heeft 11 procent hulp nodig. Zo’n 35.000 kinderen, met onder meer verstandelijke of psychiatrische beperkingen, hebben zeer specialistische zorg nodig en worden opgenomen. Dit kost jaarlijks zo’n 2,4 miljard euro.

Marjanne Sint verwacht dat het nog vijf tot tien jaar duurt voordat de efficiënte hulpverlening die de Jeugdwet beoogt inderdaad wordt verleend. „Het is lastig deze specialistische zorg ‘volwassen’ te maken.” Veel gemeenten kunnen er nog niet goed mee omgaan, en de financiering blijft problematisch.

Toch is Sint positief gestemd. „Geen kind is tussen wal en schip beland, ondanks de zorgelijke financiële positie van veel instellingen.” Ook staat ze achter de Jeugdwet: gemeenten kennen inmiddels de kinderen die hulp nodig hebben.