Recensie

Telemanns passiecyclus ontroert door helderheid

In de slagschaduw van de Bach-Passies kon decennialang weinig opbloeien. Zijn Matthäus en Johannes wezen ons de weg, de waarheid en het leven. Maar een nieuwe generatie musici diept tegenwoordig steeds meer passiemuziek op. De meester van de passie in Bachs tijdperk was Georg Philipp Telemann. Hij zou er meer dan veertig hebben geschreven. Het Freiburger Barockorchester maakte een live-opname van diens Seliges Erwägen.

Het stuk bestaat uit negen meditaties over de lijdensweg van Christus, waarbij Telemann sommige aria’s - waarvoor hij zelf de teksten schreef - toekende aan Jezus, Petrus en Kajafas, maar andere aan allegorische figuren als Devotie en Geloof, die uiteindelijk de mensheid verklanken.

Onder violist Gottfried von der Goltz ontroert de cyclus door helderheid - vooral in de houtblazers en de sopraan Anna Lucia Richter - maar komt ook het drama in alle operateske kracht naar boven.