Schaken

Caruana wint kandidatentoernooi in Berlijn en mag wereldkampioen Carlsen uitdagen

Fabiano Caruana heeft het kandidatentoernooi in Berlijn op zijn naam geschreven. De Amerikaanse grootmeester versloeg in de veertiende en laatste ronde de Rus Alexander Grisjoek en eindigde met negen punten bovenaan. Dankzij zijn overwinning mag de 25-jarige schaker het in de strijd om de wereldtitel gaan opnemen tegen regerend wereldkampioen Noor Magnus Carlsen. Caruana treedt hiermee in de voetsporen van Bobby Fischer, die in 1972 de laatste Amerikaan was die om de wereldtitel mocht spelen. De strijd om de wereldtitel tussen Carlsen en Caruana is van 9 tot en met 28 november in Londen. De match zal gaan over twaalf partijen.

Caruana nam bij het kandidatentoernooi, waar acht schakers aan meededen, in de eerste ronde de leiding en stond die niet meer af. Toch is zijn overwinning verrassend te noemen. Caruana, die in 2007 als 14-jarige de jongste Amerikaanse grootmeester ooit werd, is de nummer acht op de wereldranglijst. In januari werd hij bij het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee elfde. (ANP)