RIVM wil geluidsniveau in uitgaansleven beperken

Voor volwassenen bepleit het instituut een maximaal volume van 102 decibel. Nu bestaan dergelijke limieten in Nederland niet.

Foto iStock

Er moet een geluidslimiet komen voor uitgaansgelegenheden als clubs, discotheken en cafés. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag in een adviesrapport dat het voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opgesteld.

Voor mensen boven de zestien jaar bepleit het RIVM een maximaal geluidsniveau van 102 decibel. Dat is bijna twee keer zo luid als een drilboor. Bij jongere mensen moet de muziek zachter: 91 decibel voor kinderen tot dertien jaar en 96 decibel voor veertien- en vijftienjarigen. De geluidsniveaus die het RIVM voorstelt zijn gemiddelden, gemeten in een kwartier.

Geluidsniveaus in uitgaansgelegenheden zijn in Nederland niet aan limieten gebonden. Zolang de buren geen geluidsoverlast ondervinden, mogen horecagelegenheden de muziek zo hard zetten als ze zelf willen.

Niet per se veilig

Het RIVM benadrukt dat de geadviseerde muziekvolumes niet per se voor iedereen veilig zijn. “De mate waarin mensen gevoelig zijn voor hard geluid verschilt per individu”, aldus het rapport. Bovendien maakt het veel verschil hoe lang iemand blootstaat aan een bepaald geluidsniveau. Oordoppen dragen is volgens het RIVM hoe dan ook een goed idee.

Naast een beperking van het geluidsniveau kunnen uitgaansgelegenheden volgens het RIVM andere maatregelen nemen tegen gehoorschade. Ze kunnen hun bezoekers bijvoorbeeld adviseren gehoorbescherming te gebruiken en deze ook beschikbaar stellen. Daarnaast vinden de onderzoekers het een goed idee als feestgangers niet te dicht bij de boxen kunnen komen. Ook stelt het RIVM “geluidsluwe zones” voor, waar mensen “zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoeveelheid geluid waaraan zij worden blootgesteld”.

Lees ook: Te harde muziek: de nieuwe decibelnorm

Het RIVM is niet de eerste organisatie die aandacht vraagt voor gehoorschade in het uitgaansleven. Begin 2014 tekenden toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA), de Nederlandse poppodia en festivals, en evenementorganisatoren een ‘hoorconvenant’. Zij spraken een maximaal gemiddeld geluidsniveau af dat nog lager ligt dan het voorstel van RIVM: 103 decibel in plaats van 105. Een paar jaar eerder beloofden enkele concertzalen al de volumeknop iets omlaag te draaien.

    • Vincent Sondermeijer