‘Plan voor hogere beloning ING-baas kon geen verrassing zijn’

Beloning Op verschillende momenten was de voorgenomen salarisverhoging voor de ING-top met het ministerie van Financiën besproken, zei president-commissaris Jeroen van der Veer.

Jeroen van der Veer, president-commissaris bij ING, zei in de Tweede Kamer dat het geen verrassing kon zijn dat „we het afgesproken beleid ooit eens zouden uitvoeren”.
Jeroen van der Veer, president-commissaris bij ING, zei in de Tweede Kamer dat het geen verrassing kon zijn dat „we het afgesproken beleid ooit eens zouden uitvoeren”. Remko de Waal/ANP

President-commissaris Jeroen van der Veer van ING is verbaasd over de felle reactie van minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) op de voorgenomen salarisverhoging voor ING-topman Ralph Hamers die de bank op 8 maart bekendmaakte. De verhoging van 2 miljoen naar 3 miljoen euro per jaar was immers op verschillende momenten met het ministerie van Financiën besproken, zo zei Van der Veer donderdagmiddag na afloop van een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De reactie van minister Hoekstra destijds – een „buitensporige verhoging” die slecht zou zijn voor het herstel van vertrouwen in het Nederlandse bankenwezen – noemt Van der Veer „wat anders dan ik had verwacht”.

Vijf dagen na de aankondiging trok de raad van commissarissen het voorstel tot loonsverhoging van 50 procent voor Hamers weer in, onder druk van grote maatschappelijke en politieke ophef.

Openbare verantwoording

Tijdens de hoorzitting met de Tweede Kamer, die ruim een uur duurde, was het een belangrijk onderdeel van de verdediging die Van der Veer voor zijn openbare verantwoording koos: het nieuwe beloningsbeleid voor het topmanagement van ING kon voor politiek Den Haag geen verrassing zijn. Al in 2010, toen ING nog staatssteun genoot om overeind te blijven, is dat steeds „in nauw overleg met Financiën” bedacht. Dat was in de tijd dat Wouter Bos (PvdA) minister van Financiën was en bij ING ook twee overheidscommissarissen zaten die een veto-recht op het beloningsbeleid hadden.

Het toen uitgestippelde beloningsbeleid is destijds zowel de Tweede Kamer als de aandeelhoudersvergadering aanvaard. Het was alleen niet mogelijk om het uit te voeren zolang de financiële steun van de overheid aan ING – in de vorm van een kapitaalinjectie van 10 miljard euro – was afbetaald. Dat was eind 2014 wel het geval.

Volgens Van der Veer, in 2010 al lid van de raad van commissarissen bij ING, kon het sindsdien „geen verrassing zijn” dat „we het afgesproken beleid ooit eens zouden uitvoeren”.

Aangestipt, zonder details

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat Van der Veer op 21 februari bij minister Hoekstra op bezoek is geweest, maar niet in de hoedanigheid van president-commissaris van ING. Aan het eind van het gesprek heeft Van der Veer „kort het besluit over een salarisverhoging voor de heer Hamers aangestipt, zonder details te geven”. Minister Hoekstra heeft hem daarop laten weten „dat een salarisverhoging weliswaar de verantwoordelijkheid is van de raad van commissarissen maar dat beloningen maatschappelijk zeer gevoelig liggen”.

Een woordvoerder van Hoekstra voegt er nog aan toe dat diens voorganger Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al in 2015 een kleinere salarisverhoging voor de top van ING al „onverdedigbaar” genoemd. „Het kan voor ING dus geen verrassing zijn dat de minister van Financiën de aanvankelijk voorgestelde verhoging van 1 miljoen euro buitensporig vindt”.