Klimaat

Manifest: verbied de verkoop van gasgestookte cv-ketels vanaf 2021

Gasgestookte cv-ketels moeten vanaf 2021 vervangen worden door een warmtepomp of een andere duurzaam alternatief. Daarvoor pleiten vijftien organisaties en belangenvereniging uit de installatiebranche, elektriciteitsbedrijven en milieuorganisaties woensdag in een manifest. Volgens de organisaties is dit nodig om het gebruik van Groningen-gas te verlagen en klimaatdoelen te halen.

Jaarlijks zijn in Nederland 350.000 oude cv-ketels aan vervanging toe. Door de ketels te vervangen door bijvoorbeeld warmtepompen kunnen woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de partijen. Ook helpt het de afhankelijkheid van gas uit Groningen te verminderen. Op dit moment worden vrijwel alle woningen en gebouwen nog verwarmd met Groningen-gas.

Het manifest wordt woensdag aangeboden aan Diederik Samsom, die een belangrijke rol heeft in de totstandkoming van een nieuw energieakkoord. Samsom gaat zich de komende tijd onder meer richten op de vraag hoe huishoudens van het gas af kunnen.

Een warmtepomp is de klimaatvriendelijkste manier om een huis elektrisch te verwarmen en stoot zestig procent minder CO2 uit dan gas. Het werkt als een soort omgekeerde koelkast. De pomp onttrekt warmte uit de bodem of de buitenlucht om het huis te verwarmen.

De haalbaarheid van het voorstel hangt vooral af van de financiering. Een warmtepomp is een stuk duurder dan een nieuwe cv-ketel. Volgens de organisaties moet een „laagdrempelige financieringsregeling” beschikbaar komen.

De aanschafkosten liggen tussen de 6.500 en 19.500 euro, afhankelijk van het type. Het Rijk heeft tot eind 2020 al 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de subsidie van onder meer warmtepompen. Daarmee verdienen woningeigenaren de aanschaf binnen 15 à 30 jaar terug.

De landelijke branchevereniging van woningcorporaties Aedes noemt het een „goed voorstel”. Voorzitter Marnix Norder twijfelt wel of een verplichting vanaf 2021 haalbaar is. „Meestal zal dat wel het geval zijn, maar soms zijn uitzonderingen nodig.”

Vereniging Eigen Huis is een stuk kritischer. De belangenvereniging vreest dat de kosten eenzijdig bij woningbezitters terechtkomen. Daarnaast ziet Eigen Huis meer in maatwerk per woning, omdat maatregelen als isolatie soms effectiever zijn.