Gezichtspoeder

Asbest aangetroffen in make-up die vooral bij kinderen populair is

In twee make-upproducten van het merk Claire’s die in Nederland zijn verkocht is asbest aangetroffen. De Inspectie Leefomgeving en Transport en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben de producten uit de handel laten halen en beginnen een onderzoek. Asbest is kankerverwekkend. Het betreft gezichtspoeder en een set contourpoeder in acht kleuren die vooral bij kinderen populair zijn. In de gezichtspoeder werd 2 tot 5 procent asbest gevonden, in de contourpoeder 0,1 tot 2 procent; volgens de inspectie lage concentraties, maar niet zonder gezondheidsrisico’s. De inspectie vraagt het bedrijf producten met dezelfde grondstoffen ook uit de handel te nemen totdat nader onderzoek heeft uitgewezen of deze producten ook asbest bevatten. Eerder werd in de VS asbest in de make-up aangetroffen. (NRC)