Ecuador sluit internetverbinding Assange af

De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Als hij het gebouw verlaat, pakken de Britten hem op.

Assange vorig jaar mei op het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.
Assange vorig jaar mei op het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet zijn dagen voorlopig offline doorbrengen. De Ecuadoraanse regering liet woensdag weten dat ze de internetverbinding van Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen heeft afgesloten.

Ecuador is bang dat Assange met zijn commentaren op sociale media de relaties die het Zuid-Amerikaanse land onderhoudt met Groot-Brittannië en andere Europese landen “in gevaar brengt“.

Assange zette de afgelopen dagen op Twitter vraagtekens bij het massaal uitzetten van Russische diplomaten terwijl er geen hard bewijs is dat Moskou achter de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal zit en liet zich ook kritisch uit over de arrestatie van de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont, afgelopen zondag.

“Om elke schade te voorkomen” heeft de Ecuadoraanse regering dinsdag Assange de toegang tot het internet ontzegd. Sindsdien heeft hij niets meer op Twitter geplaatst.

In 2016 sloot Ecuador Assange’ internetverbinding ook al een tijdje af. Op WikiLeaks waren toen gehackte mails verschenen van presidentskandidaat Hillary Clinton. Assange en WikiLeaks werden ervan beschuldigd dat ze de mails publiceerden om Clintons presidentiële ambities te dwarsbomen.

Assange woont sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad. Hij zocht daar zijn toevlucht omdat het Verenigd Koninkrijk hem wilde arresteren en uitleveren aan Zweden, waar hij werd verdacht van verkrachting. Die aanklacht is inmiddels vervallen. Toch blijft het Britse arrestatiebevel van kracht: Assange heeft zijn borgtocht geschonden door de ambassade in te vluchten, een misdrijf waar in het VK een jaar celstraf op staat.

Uitlevering aan de VS

De grootste vrees van Assange is dat de Britten hem na een arrestatie uitleveren aan de Verenigde Staten. Die zien hem als staatsvijand omdat hij via WikiLeaks staatsgeheime informatie heeft gelekt. Vanwege zijn angst om opgepakt te worden heeft Assange de ambassade de afgelopen jaren niet één keer verlaten. In december werd hij Ecuadoraans staatsburger.

Assange richtte WikiLeaks in 2006 op. In 2010 werd hij een wereldwijde beroemdheid, toen hij via de site Amerikaanse overheidsdocumenten lekte die hij had gekregen van militair Chelsea Manning. Vanuit de ambassade bleef Assange aan het hoofd staan van WikiLeaks.