Drugs

Tot zes jaar cel geëist voor cokesmokkel met vissersboot Urk

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag celstraffen tot zes jaar geëist tegen vijf verdachten van drugssmokkel in Urk. Zij zouden een viskotter hebben gebruikt om cocaïne Nederland in te brengen. In juni 2017 werden ze op heterdaad betrapt door de politie. De hoogste eis was voor een 37-jarige Montenegrijn. Hij moest met speciale communicatieapparatuur contact maken met een containerschip. Dat schip liet tassen met drugs te water, die met speciale bakens terug te vinden waren op zee. De eigenaar van de boot, de 31-jarige Johannes N., moet volgens het OM drie jaar de cel in. Daarbij is meegewogen dat hij onder druk gezet is en dat hij de smokkel heeft bekend. Ook moet hij zijn kotter inleveren. Komt de rechtbank over deze inbeslagname tot een andere beslissing, dan moet N. wat het OM betreft langer de cel in. (NRC)