Recensie

Congolese roots verrijken de muziek van Baloji

Na vijfentwintig jaar vond de in België opgegroeide rapper/producer Baloji zijn moeder terug in de Democratische Republiek Congo. Haar adres is de titel van zijn indrukwekkende album dat zowel zeer persoonlijk is als dansbaar. Over de hiphop-, trap- en housebeats klinken invloeden van Oost- tot West-Afrika, maar toch vooral veel Congo. Er is niets retro aan, als Baloji rapt luister je naar een Afro-Europeaan in 2018. Baloji is zich sinds zijn debuut in 2007 steeds meer met zijn Congolese roots gaan bezighouden en dat verrijkt zijn muziek enorm. Naast muzikant is hij ook filmmaker, acteur en stylist. Zijn veelzijdigheid komt muzikaal tot uitdrukking in het tien minuten durende nummer ‘La dernière - Inconnu à cette adresse’, een kort verhaal, een gedicht, dat halverwege even omdraait naar een klapperende beat die aanzet tot dansen, om te eindigen in elektronische Congolese soukous.

Baloji speelt zaterdag 31 maart op Paaspop.