Catalaanse minister geeft zichzelf aan in Schotland

Clara Ponsatí wordt net als Carles Puigdemont gezocht door justitie, vanwege betrokkenheid bij de poging om de Catalaanse onafhankelijkheid uit te roepen. Ze is op borgtocht vrij, in afwachting van een uitleveringsproces.

Clara Ponsatí en haar advocaat melden zich bij een politiebureau in Edinburgh. Ponsatí wordt door Spanje gezocht in verband met de mislukte onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.
Clara Ponsatí en haar advocaat melden zich bij een politiebureau in Edinburgh. Ponsatí wordt door Spanje gezocht in verband met de mislukte onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Foto Jane Barlow/AP

Clara Ponsatí, de voormalige minister van Onderwijs in het regioparlement van Catalonië, heeft zichzelf woensdagmiddag gemeld bij de Schotse politie. Dat meldden internationale persbureaus. Zij en andere politici, onder wie de voormalige leider Carles Puigdemont, worden gezocht door de Spaanse justitie omdat ze de Catalaanse onafhankelijkheid uitriepen.

De politici vluchtten in oktober uit Spanje. Ponsatí is een econoom en doceert aan St Andrew’s University in Schotland. Ze meldde zich woensdagochtend samen met haar advocaat bij een politiebureau in Edinburgh. Volgens BBC News is zij ‘s middags op borgtocht vrijgelaten, na te zijn verschenen op een uitleveringszitting in de rechtbank.

Het is aan de Schotse justitie om te besluiten of Ponsatí wordt uitgeleverd aan Spanje. De academica verwacht dat wel en heeft al aangegeven zich daartegen te verzetten. Ze heeft een crowdfunding opgezet om geld op te halen voor de juridische kosten. Volgens haar advocaat is ze “vastberaden om terug te vechten”, liet hij via Twitter weten.

Twitter avatar AamerAnwar Aamer Anwar Thanku so much from @ClaraPonsati - ‘Defiant, Resolute & Determined to Fight Back’ on way 2Edinburgh -Clara will b arrested in next hour & taken 2court 4extradition hearing at 2pm #DefendClara #Catalonia please keep sharing https://t.co/Lwi2rGLweG https://t.co/XcMx6R8j5K

Symbolische toestemming voor Puidgemont

Ponsatí’s aangifte lag in de lijn der verwachting. In het Catalaanse parlement werd woensdagochtend al gesproken over de zaak. Ook werd per stemming bepaald dat de voormalig leider Carles Puigdemont zich opnieuw verkiesbaar mag stellen als regiopresident. De drie onafhankelijkheidspartijen haalden samen een nipte meerderheid voor dat symbolische besluit.

Lees ook: Zowel de Duitse als de Schotse justitie moeten nu bepalen of de separatistische Catalaanse politici worden uitgeleverd aan Spanje. De Spaanse justitie zet rechters en politici elders voor het blok, schrijft correspondent Koen Greven.

Puigdemont zit sinds zondag in hechtenis in Duitsland na de uitvaardiging van een Europees arrestatiebevel. Woensdagmiddag liet een woordvoerder van justitie in het Noord-Duitse Sleewijk volgens persbureau ANP weten dat hij nog zeker tot volgende week vastzit.

De voormalige regiopresident wordt door de Spaanse justitie gezocht voor rebellie, na een mislukte poging Catalonië af te scheiden van Spanje. Puigdemont vluchtte in oktober naar België. Er hangt hem mogelijk een celstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd.

Correctie (28 maart 2018): Clara Ponsatí werd in een eerdere versie van dit artikel abusievelijk Carla genoemd.