Brieven

Brieven

De hiv-preventiepil PrEP is al sinds 2016 goedgekeurd voor de Europese markt. Vandaag adviseert de Gezondheidsraad aan de overheid om het in Nederland beschikbaar te stellen. Dat advies komt geen dag te vroeg, want het aantal hiv-diagnoses blijft in Nederland onnodig hoog. Wij roepen de minister op om het advies direct uit te voeren en zo de hiv-epidemie in Nederland te stoppen. Van hiv hoef je in Nederland geen aids meer te krijgen, er zijn goedwerkende medicijnen. Genezen is echter nog steeds niet mogelijk, dus voorkomen van hiv blijft de beste keuze.

PrEP is een veilig en zeer effectief middel dat volledig beschermt tegen hiv. Je slikt de pil elke dag, of rondom momenten dat je seks hebt. Simpel en doeltreffend. Dit was reden voor Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal om PrEP te vergoeden. Nederland loopt achter! In Nederland kregen het afgelopen jaar ruim 800 mensen een hiv-diagnose. Dat zijn er meer dan 2 per dag. Met PrEP kan dat aantal substantieel verminderen. Het advies van de Gezondheidsraad is ook bijzonder helder: PrEP moet verstrekt worden aan alle potentiële gebruikers die er baat bij kunnen hebben.

Elke dag langer wachten is onverantwoord; het betekent nieuwe hiv-infecties die voorkomen hadden kunnen worden. We roepen Minister Bruins op om ervoor te zorgen dat allen die risico lopen op hiv snel en betaalbaar toegang krijgen tot PrEP. Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland. Stop de hiv-epidemie nu!


directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland;
directeur COC;
voorzitter Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren;
directeur Hiv Vereniging