Kemerovo

Verwarring over aantal slachtoffers na brand Siberië

Drie dagen na de brand in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo heerst nog altijd grote onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Het officiële dodental staat nu op 64, waaronder 41 kinderen. Families in de stad meldden echter dat nog 67 personen worden vermist. Dat bevestigde een woordvoerder van het Onderzoekscomité, dat de ramp waarbij een winkelcentrum en een dierentuin in vlammen opgingen, onderzoekt. Het Ministerie van Noodsituaties zegt de informatie na te trekken. Van de geborgen slachtoffers zijn velen ernstig verbrand, wat identificatie bemoeilijkt. De ramp leidt in heel Rusland tot onrust. In verschillende steden gingen mensen dinsdag de straat op om de slachtoffers te herdenken en opheldering te eisen. Velen wijten de brand aan laks veiligheidsbeleid en corruptie. President Poetin reisde dinsdag naar Kemerovo, waar hij de burgemeester in harde woorden ter verantwoording riep. Woensdag is een dag van nationale rouw. (NRC)