Blok vraagt met Noor (7) aandacht voor Syrië

Foto Deen van Meer/ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) heeft dinsdag in de VN-Veiligheidsraad aandacht gevraagd voor het lot van kinderen in het conflict in Syrië en de raad opgeroepen de situatie in het land door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.

Hij omlijstte zijn betoog met een foto van Noor, een van 48 Syrische kinderen van 7 jaar die de Nederlandse fotograaf Chris de Bode in Jordanië portretteerde. Hij deed dat voor kinderrechtenorganisatie Save the Children. Volgens een woordvoerder van die organisatie besloot Blok de foto’s te gebruiken voor zijn speech nadat hij ze op tv had gezien.

„Ze zijn even oud als de oorlog in Syrië, ze hebben hun land dus nooit in vrede meegemaakt”, zei Blok over de kinderen. „Hun herinneringen aan hun thuisland vervagen. Soms kunnen ze zich hun land helemaal niet meer herinneren, evenmin als familieleden die ze achter hebben gelaten. Ik ben zelf vader. Beelden van kinderen die getroffen worden door oorlog zouden niemand onberoerd mogen laten.”

Blok trad op als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad tijdens een debat over de humanitaire situatie in Syrië. Een maand geleden riep de raad op tot een staakt-het-vuren. Sindsdien zijn 1.700 burgers omgekomen in het conflict. De VS verweten de bondgenoten van het Syrische regime, Rusland en Iran, cynisme. Rusland antwoordde dat Rusland het enige land is dat zijn best doet om aan de oproep van de VN-Veiligheidsraad gevolg te geven.