Asbest aangetroffen in make-up van Claire’s

Het gaat om gezichtspoeder en een set contourpoeder. Volgens de inspectie zijn dit lage concentraties maar zijn “gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten”.

Istock

In twee make-upproducten van het merk Claire’s die in Nederland zijn verkocht is asbest aangetroffen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de producten uit de handel laten halen en beginnen een onderzoek. Als de kleine asbestdeeltjes worden ingeademd, kunnen die kankerverwekkend zijn.

Het gaat om een gezichtspoeder en een set contourpoeder in acht kleuren. In de gezichtspoeder werd 2 tot 5 procent asbest gevonden, in de contourpoeder 0,1 tot 2 procent. Volgens de inspectie zijn dit lage concentraties maar zijn “gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten”. De inspectie vraagt het bedrijf producten met dezelfde grondstoffen ook uit de handel te nemen totdat nader onderzoek heeft uitgewezen of deze producten ook asbest bevatten.

Verenigde Staten

De inspectie startte het onderzoek nadat in de Verenigde Staten asbest in de make-up was aangetroffen. Het is in Nederland verboden om producten met asbest te verkopen vanwege de gezondheidsrisico’s.

In februari testte de inspectie al 28 producten van het make-up merk op asbest. Toen werd er geen asbest aangetroffen. Claire’s is een accessoirewinkel voor jongeren waar onder meer sieraden en make-up worden verkocht.