400 miljoen euro naar Britse rekening

Zoon ex-president Angola aangeklaagd wegens fraude

De erfenis van José Eduardo dos Santos, de man die 38 jaar lang zijn stempel drukte op Angola, verkruimelt snel. Vorig jaar september trad de president af, en nog twee maanden later werd zijn dochter Isabel, een van de rijkste zakenvrouwen van Afrika, ontslagen als president-directeur van het staatsoliebedrijf Sonangol.

En nu is het de beurt aan zoon José Filomeno. Maandag werd hij aangeklaagd wegens fraude. Hij zou zo’n half miljard dollar, ruim 400 miljoen euro, hebben weggesluisd bij de centrale bank.

Eduardo dos Santos (75) regeerde met harde hand en liet familie en politieke bondgenoten volop delen in de olie-inkomsten van Angola. Aanvankelijk werd gedacht dat zijn opvolger van de regerende MPLA, Joao Lourenco, een bureaucraat zonder veel charisma, zijn erfenis intact zou laten. Maar dat is wellicht een vergissing geweest.

Zoon José Filomeno stond tot januari dit jaar aan het hoofd van een staatsbeleggingsfonds. Met een vroegere gouverneur van de Nationale Bank van Angola, die ook is aangeklaagd, zou hij op illegale wijze een half miljard dollar hebben geparkeerd op bankrekening in het Verenigd Koninkrijk. De Britse autoriteiten hebben die rekening bevroren en zouden het geld nu willen terugsturen. José Filomeno’s paspoort is ingenomen. (Reuters,AP)