‘Zuckerberg wil getuigen voor Amerikaans Congres’

De topman van Facebook moet uitleg geven over datamisbruik door het Britse bedrijf Cambridge Analytica.

Facebook-topman Mark Zuckerberg.
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Foto David Paul Morris/Bloomberg

Na aanhoudende politieke druk en veel media-aandacht heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg besloten om zijn opwachting te maken bij een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Dat melden CNN en financieel persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen binnen Facebook.

Het sociale netwerk zou momenteel bezig zijn om de getuigenis van de 33-jarige Zuckerberg voor te bereiden. Het Amerikaanse Congres heeft de topman uitgenodigd om op 10 april uitleg te geven over het massale misbruik van Facebookgegevens door de Britse pr-firma Cambridge Analytica. Dat bemachtigde op illegale wijze data van meer dan vijftig miljoen gebruikers en gebruikte het vervolgens om kiezers te misleiden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het referendum over de Brexit.

Facebook kwam onder vuur te liggen omdat het al twee jaar op de hoogte was van het misbruik, maar gebruikers niet inlichtte over de privacy-inbreuk.

De topman van Facebook reageerde laat op het grootste schandaal van het bedrijf: Zuckerberg spreekt, maar is het genoeg?

May hoopt op getuigenis Zuckerberg

Met de bereidheid om te getuigen voor het Congres wil Facebook de druk op voeren richting de topmannen van Twitter en Alphabet, het moederbedrijf van Google, om ook aanwezig te zijn bij de hoorzitting, schrijft CNN. Het Amerikaanse Congres wil van alle grote databedrijven horen hoe zij omgaan met privacy van hun gebruikers en misbruik door derden.

Lees ook ons interview met klokkenluider Christopher Wylie: Klokkenluider van Cambridge Analytica kon uitzoeken wat hij maar wilde

Dinsdag verscheen Zuckerberg niet bij een hoorzitting van het Britse parlement. Tijdens deze bijeenkomst werd de Canadees Christopher Wylie, die het nieuws over het misbruik van Cambridge Analytica naar buiten bracht, gehoord. De Britse premier hoopt dat de topman van Facebook wel het belang inziet van het onderzoek door het parlement.

“Zuckerberg moet voor zichzelf besluiten of hij wil getuigen voor de commissie, maar wat ik hoop is dat Facebook erkent waarom dit van belang is”.